Ud og pluk jordbær

Åben jordbærmark – smagsfest hos jordbæravlere over hele landet

27/6 og 4/7 byder på gratis Jordbær-smagedag. Alle er inviteret med, når en række jordbæravlere for første gang inviterer til smagsfest ude mellem jordbærrækkerne. Der bliver rig lejlighed til at smage søde og skønne dejlige bær, så tag familien med til en dejlig dag.

Jordbæravlerne er gået sammen om arrangementet ‘Åben jordbærmark’, fordi de brænder for at vise os forbrugere, at jordbær er mere end én slags røde bær, der ‘bare’ spises naturel eller med mælk/fløde. Indtil nu har hele 12 jordbæravlere valgt at invitere forbrugerne til at se produktion og smage de dejlige røde jordbær direkte fra planten. Men hold øje med listen, der opdateres løbende med nye deltagende jordbæravlere.

Arrangementet ‘Åben jordbærmark’ finder sted den 27. juni på Sjælland og den 4. juli i Jylland. Med ‘Åben jordbærmark’ vil jordbæravlerne lære os, at ‘jordbær ikke bare er jordbær’. Jordbæravl er interessant, men også krævende!

På www.saesonforgodsmag.dk kan du og din familie finde oplysninger om hvilke jordbæravlere, der deltager i ‘Åben jordbærmark’.

Jordbær og honning er mums!
Der hersker i det hele taget stor aktivitet hos jordbæravlerne. Den 20. juni deltog en lang række avlere i ‘Jordbær og Honning’. Her blev der sat fokus på de lækre bær i samspil med nyslynget honning. Det er en lækker sød, sprød og smagfuld kombination, og dejligt er det, at kunne reducere forbruget af det søde vha. honning, som netop søder langt mere end traditionelt sukker. Det er vi helt sikkert mange børnefamilier, der tænker på.

Derfor må opfordringen være, at I også køber et bæger dansk honning, hvis I får mulighed for det via stalddørssalg eller i en gårdbutik, når I drager ud for at købe jordbær! Det er med honning som med alle andre produkter ude på landet: De er bedst, når de nye, og vi kan altid bruge tips, ideer og ny inspiration.

Sæson for god smag – en hjemmeside, der er værd at kende
Netop nye input, forslag til madlavningen og viden om frugt og grønt får forbrugerne på Sæson for god smag. www.saesonforgodsmag.dk ejes af Gartneriets Afsætnings Udvalg (GAU) og fortjener opmærksomhed fra alle de mange børnefamilier, der ønsker inspiration til sunde, lækre og nemme opskrifter med frugt og grønt. På denne hjemmeside er der i rigt mål opskrifter, der på mange måder vil tilgodese de behov og ønsker, som mange børnefamilier har.

Hver måned har fokus på en udvalgt ‘Månedens frugt’ eller ‘Månedens grøntsag’. I denne måned er det selvfølgelig jordbær.

Derudover kan vi på hjemmesiden finde tips vedr. opbevaring af de forskellige frugter og grøntsager samt generelle tips til tilberedning. For børnefamilier vil det også være dejligt at vide, at der også er et punkt, der hedder ‘Til dine børn’. Her bydes der på forslag til servering og nemme retter, der er lavet, så børn typisk vil falde for dem. Slutteligt er der ‘Sundhed’ og ‘Også værd at vide’, som handler mere om botanik og kulturhistorie m.m.

Har du lyst, byder siden på et nyhedsbrev med opskrifter og nyheder m.m.

Utraditionelle jordbæropskrifter
Kikker vi på jordbæropskrifterne, som Sæson for god smag byder på, vil vi samlet set finde 26 styk, og det er med stor variation. Blandt min 7-årige datters favoritter på mere usædvanlige måder at nyde jordbær på er Jordbærsalat med ruccola og feta, Baguette med jordbær og brie (hvor hun dog foretrækker at bytte brien ud med Saint Albray eller Port Salut) og endelig Jordbær-sandwich bestående af ristet rugbrød med jordbær, ruccola, sesam og Philadelphia friskost rørt op med kanel (som hun bytter ud med mynte, eller hvad hun lige har lyst til). Jo, der er tale om gode måder at få piftet madpakken eller frokosten op på – og i særdeleshed en ukonventionel tilgang til brug af jordbær. Super!

Derudover er der en vifte af smagfulde opskrifter med jordbær anvendt i skønne desserter og andre lækkerier til hygge m.m. Så er spørgsmålet blot, hvad vi skal vælge?

Jeg kikkede forgæves efter den helt enkelte klassiker fra Pretty Woman, som enhver mor må lære sin datter at kende: jordbær m. stilk dyppet i mørk chokolade. Dertil et glas Cremant til mor og et dejligt glas cider til lille-pigen. Både Cremant og cider gør det ud for ægte dyr champagne – selvfølgelig! Jo; et jordbær kan så let som ingenting få os ind i en drømmeverden!

Jordbær er sommer!
Jordbær ér og bliver en vidunderlig sommerglæde, som vi må skønne på og nyde, mens vi har. Derfor må opfordringen herfra være at gribe chancen, når der indbydes til Åben Jordbærmark. Det er en god mulighed for at få en samtale med de fagligt dygtige jordbæravlere, der kan fortælle os om deres produkter og svare på spørgsmål m.m. For ungerne venter der en dejlig tur ud i jordbærrækkerne. Så husk masser af koldt vand og solcreme 🙂

Hele sommeren igennem har vi, år efter år, fantastisk gode muligheder for at tage ud og købe en bakke bær eller to – eller selv plukke jordbær til stor morskab. På vores vej igennem landskabet ser vi små og store hjemmegjorte skilte, der fortæller, at her er der jordbær til salg, eller her er der ‘Pluk selv’. Spredt over hele landet er der gode muligheder for Pluk selv – visse steder tilbyder flere slags bær, når vi kommer længere hen på sommeren. www.saesonforgodsmag.dk giver gode informationer om al frugt og grønt, der produceres i Danmark. Så det er oplagt at søge informationer dér, hvis I har andre bær med hjem.

Sådan finder I jordbæravlerne
Sjov for børn giver dig og din familie nogle tips, så I nemmere kan finde steder at købe nyplukkede bær eller selv få lov at plukke.

Der er flere forskellige indgange på internettet til, hvor I kan købe og evt. plukke bær. Det skyldes, at der er tale om forskellige sammenslutninger, hvor gårdene eller planteavlerne har valgt at være med i. Nogle er dog med mere end et sted, og andre er slet ikke at finde. De skilter kun ude ved marken.

Men nemt at finde et sted er det så langt fra! Der er som sådan

Skriv et svar