Tag på stranden – Med respekt for vandet

Husk respekt for vand og gå efter Blå Flag – Så bliver det en sjov og sikker strandtur !

Nu er det atter sommer og tid til at tage stranden, sole sig og bade i bølgerne blå. En strandtur skal først og fremmest være tryg og god. Det bliver den med de 5 livsvigtige baderåd, vi her videreformidler. Vælger I en strand med Blå Flag, får I tilmed en strand med rent vand og en række gode faciliteter. Pas godt på solen og varmen. Husk at beskytte jer mod forbrænding og få rigeligt at drikke. Vi giver tips. Når I er på stranden, skal I også have det morsomt. Vi har derfor også fundet en række sjove ideer til jer i artiklen Sjov på stranden.
Respekt for vand!
Havet kan overraske alle. Derfor drukner der desværre mere end 110 børn og voksne i de danske farvande årligt.

Vandet kan ganske vist opføre sig vildt og voldsomt, men faktisk er det desværre som regel den måde, vi mennesker opfører os på, der er skyld i ulykkerne. På hjemmesiden www.respektforvand.dk samler TrygFonden og Dansk Svømmeunion viden, der kan forhindre drukneulykker. Det gør de for at lære alle os, der elsker vand, at ‘omgås vand med opmærksomhed og respekt’.

Den vigtigste grund til at besøge www.respektforvand.dk er at blive dus med de fem livsvigtige baderåd. Der er blandt andet en tv-spot om baderådene på hjemmesiden.

Super vigtigt er det også at gå ind og gennemgå ‘Kan du rede liv’, hvor det er muligt at lære de allermest basale teknikker på få minutter.

De 5 livsvigtige baderåd er alfa og omega. Men rådene kan ikke stå alene. Du har brug for en helhedsforståelse, for at I kan være helt trygge og få det bedste ud af jeres tur til stranden. Derfor må det anbefales at klikke ind på www.respektforvand.dk.

Særligt ‘Guide til strandturen’ er et godt værktøj til enhver familie. Men den i baghånden kommer I af sted til den rette strand og ved mest muligt af alt det, der er væsentligt for, at I og de øvrige badegæster kan have en sjov og sikker strandtur. ‘Børn på stranden’ er også oplagt at læse for enhver børnefamilie. Her gives der en række tips til, hvordan man færdes på stranden med børn, samt en række specifikke råd om, hvordan man forholder sig hvis der sker noget. http://www.respektforvand.dk/Badesikkerhed/Born%20paa%20stranden.aspx

Hvis I gerne vil bade i nærheden af et af de 22 livreddertårne, kan I også finde deres placering via hjemmesiden og finde yderligere informationer om, hvad et livreddertårn gør for jer.

De aktuelle badevandstemperaturer finder I selvfølgeligt også på Respekt for vand!

DE 5 BADERÅD i Sjov for børns hurtig-udgave!

1. Lær at svømme

Såre simpelt! Kan du eller dit barn ikke svømme, skal I kun bade dér, hvor I kan bunde, og hvor vandet er roligt.

2. Gå aldrig alene i vandet

Sørg altid for at bade sammen med andre, så I kan holde godt øje med hinanden! Hvis du som voksen går alene i vandet, skal du holde dig tæt på andre badende. Svøm aldrig helt derud, hvor hjælpen ikke kan nå frem.
3. Læs vinden og vandet

Vær opmærksom på vindens retning, strømmens retning og strandens dybde (bundforhold og hvordan den skråner fortæller dig, om du er på en stejl strand, hvor vanddybden hurtigt stiger). Hvis der er et sted med mindre brænding, kan det være tegn på et revlehul (hestehul), fordi bølgerne ikke bryder i samme omfang her som ellers. Revlehuller er farlige, fordi du kan blive fanget i en stærk strøm. Det kan være meget farligt, hvis man forsøger at kæmpe imod. Prøv at bevare roen og lad dig glide med strømmen. Du bliver ikke trukket ned, og når du er forbi hullet, kan du roligt svømme til siden og så tilbage til kysten.
4. Lær stranden at kende

De lokale er klogere end dig. Spørg dem eller en livredder til råds om badeforholdene, og om der er særlige forholdsregler, du bør kende. Husk, at forholdene ændrer sig med vejret. Brug øjnene og bad med omtanke!
5. Slip ikke børnene af syne

Hver femte badeulykke her i Danmark sker med børn! Hver gang på grund af manglende opsyn fra en voksen. Lad aldrig børn ude af syne. Hold dig meget tæt på børnene, så du lynhurtigt kan hjælpe eller redde liv!

Glem alt om, at børn, der kan svømme, kan klare sig selv. En svømmehal og et hav er ikke det samme! På stranden har de også brug for opsyn fra en ansvarlig voksen!

Brug aldrig oppusteligt legetøj, gummibåde og badedyr ved stranden – det kan meget let blive livsfarligt.

De 5 livsvigtige baderåd er her bragt i en forkortet og redigeret form for at gøre det endnu lettere at huske dem! Vi henviser naturligvis til Respekt for Vand! og anbefaler at læse samtlige 5 råd indgående.

Som et tillæg til de 5 livsvigtige baderåd er der nogle få anbefalinger. Vi har valgt at sammenfatte de vigtigste regler henvendt til børnefamilierne:

I børnefamilier er det også værd at minde om følgende:

– Bad aldrig, hvis du eller dit barn er træt, syg eller utilpas.

– Det er strengt forbudt at råbe om hjælp for sjov!

– Farlige lege i vandet, hvor man fx skubber til hinanden, dukker andre under vand, konkurrere om, hvem der kan holde vejret under vand i længst tid osv. er også strengt forbudt!

Brandmænd & alger
Det hænder, at der er brandmænd eller alger i vandet. Derfor er det godt at vide, hvad I skal gøre.

Gode råd efter nærkontakt med en brandmand:

Forhold dig roligt. Sørg for at mindre børn ikke spræller! Dermed undgår du at giften spredes yderligere ud.

Tør aldrig det angrebne sted med et håndklæde eller noget andet. Derved går der hul på endnu flere kapsler!

Rør ikke på stedet med hånden . Hvis du gnider, bliver smerten endnu værre.

Sæbe og barbering er det mest optimale, fordi du dermed får fjernet de giftige tråde. Hvis du ikke har sæbe og barbergrej, så nøjes blot med at skrabe det angrebne sted med noget skarpt så som et sygesikringskort eller Dankort.

Æbleeddike eller en anden form for eddike vil reducere virkningen af giften.

Læg gerne noget iskoldt på stede t, som vil køle og bedøve.

Benyt

Skriv et svar