Tag i skoven og hent julepynt

Tag i skoven og hent julepynt !

Tag en tur ud i det fri og saml kogler, gran og mos til juleforberedelserne. Det er et godt afbræk i juletravlheden.
Lige nu bugner skovene nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos, lav og gran – og med en smule kreativitet kan alle skovens herlige materialer forvandles til flot og naturlig julepynt. Og så får du oven i købet en tur i det fri ud af det, når det skal indsamles.

‘Som tommelfingerregel må man samle det, der kan være i en plasticpose, til eget forbrug. Man skal bare være opmærksom på, at man i private skove ikke må gå udenfor stier og veje for at samle kogler og mos’ siger Maria Kock-Jensen, friluftspolitisk konsulent.

Naturstyrelsen anviser særlige steder i offentlige skove, hvor du må samle gran i november og december – se hvor.

Masser af ideer til naturlig jul
På Skoven i Skolens hjemmeside kan du få inspiration til at bruge naturens materialer til julepynt. Du kan blandt andet se hvordan man laver en adventskrans med bog-kapsler, snitte en nisse og sætter kogler på snor. Du kan også læse om hvad der sker i skoven i novemberog december.

Også på Grønne Spirers hjemmeside kan du søge aktiviteter, der handler om jul og natur.

‘Det kan være svært at finde en anledning til at komme ud i de kolde måneder, men det er ligeså sundt som resten af året. En tur i skoven er i hvert fald et godt afbræk i turene til stormagasinerne i december’ siger Ida Kryger fra Friluftsrådets Grønne Spirer, der inspirerer til at få de mindste børn ud i naturen.

Hvad må man samle op?

Nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav må indsamles i begrænset omfang og kun til privat brug. Kogler må kun tages fra skovbunden.
I private skove skal man holde sig på vej og sti og må derfor kun indsamle hvad man kan nå derfra.
Man må ikke medtage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger, heller ikke grønt der ligger spredt på skovbunden. Det kan være lovligt at samle enkeltgrene op – i begrænset omfang til privat brug – hvis de ikke ligger i en pyntegrøntbevoksning.
Brænde og sanketræ må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.
Juletræer må aldrig tages med hjem uden ejerens tilladelse.
Der må ikke klippes eller skæres grene af nåletræer uden ejerens tilladelse, uanset træarten eller hvem der ejer skoven. Kilde: Dansk Skovforening
Læs mere om hvad du må samle i skoven i Naturbeskyttelsesloven ellerBekendtgørelsentil Naturbeskyttelsesloven. § 28 handler om hvad gæsterne må tage med hjem fra skoven.

Friluftsrådet
November 2011
http://www.friluftsraadet.dk/

Skriv et svar