Skattejagt med koordinatsystem

Denne skattejagt er en sjov måde at lære noget samtidig med at man hygger sig med en skattejagt. Det er helt oplagt til børnefødselsdagen. Hvis du synes ideen er sjov, så kig nederst, for vi har fundet den i en skøn bog med så mange ideer, at du nok aldrig får brugt dem allesammen.

Nå men tilbage til skattejagten:

Skattejagt
Antal: Minimum 2-4 personer
Materialer: Papir og blyant

Placer på forhånd forskellige opgaver og overraskelser rundt i haven. En opgave kunne være, at børnene skal skrive 7-tabellen på fliserne eller finde et stykke slik, som du har gemt.

Tegn i fællesskab med børnene et kort over haven. Indsæt et koordinatsystem på tegningen.

Du skriver nu ved hjælp af koordinatpunkter, hvor børnene skal lede efter første opgave. For eksempel at der i punktet (5,9) ligger et stykke slik. Børnene skal selvfølgelig ikke vide noget om opgaverne eller overraskelserne, men netop bruge deres viden om koordinater til at finde dem. Du bestemmer selv, hvor mange opgaver eller overraskelser der skal lægges ud. Ved hver post skal der ligge det næste koordinatsæt. Når alle opgaver er løst, skal der være en skat i det sidste punkt.

Tips:
Hvis I gemmer kortet, kan det udbygges og bruges igen, så man ikke hver gang skal begynde forfra.

Skal det være et ekstra hemmeligt skattekort, kan I lave markeringerne med citronsaft eller mælk, så de ikke kan ses. Varm kortet op over et stearinlys – hold papiret 1-2 cm over flammen – og se krydserne eller koordinaterne træde frem.

Det lærer man
Legen er med til at styrke og udvikle barnets rumlige forståelse og evnen til at læse et kort. Børnene skal omsætte de omgivelser, de kender, fra normalperspektiv til fugleperspektiv.

Desuden trænes den matematiske forståelse af koordinatsystemet.

Det er en god leg til børn, der lærer bedst ved at bruge deres viden i praksis. Det er ofte børn, der spørger: ‘ Hvad skal jeg bruge det til?’. For at finde skatten har de brug for deeeres viden koordinatsystemet.

Artiklen er et uddrag af bogen Legende Let – Sådan vil børn elske at lære.

“Skal vi lege?” Hva’ med at lave græskargraffiti, bygge en luftballon, lege spionleg eller skrive van(d)vittige beskeder med vandpistol? Legende let indeholder 125 sprudlende, spændende og lærerige lege. Fælles for legene er, at de lærer dine børn dansk, matematik eller natur og teknik. Nogle kræver meget plads, vilde indianerhyl og risiko for beskidte bukser. Andre er til en hyggelig vinterdag ved spisebordet med varm kakao, terninger eller trylledej. Læs hvad man lærer ved hver enkelt leg og brug symbolerne til at udvælge lege, der tager fat der, hvor netop dit barn synes det er svært i skolen.

Køb bogen online hos Saxo

Skriv et svar