Lær at bygge og flyve med drager

Indtag himmelrummet med drage!

Kast jer over dragebygning eller køb en færdig drage. Fornøjelsen er lige stor. Nu er vejret perfekt til at sætte drage op!
Dansende drager i luften
Nu vender fuglene for alvor næbet den anden vej og flyver stik mod syd, fordi efteråret med blæst og kulde rigtigt er kommet. Når fuglene ikke længere indtager himmelen, bliver der lidt tomt, og vi får altid lyst til at flyve med drager. Faktisk kommer lysten til os med jævne mellemrum i årets løb, uanset om der er fugle eller ej. For der er noget fuldstændig betagende og blændende ved dragerne, når de danser højt oppe over os.

Drager er for både små og store. Uanset om I er til dragebygning selv eller kun er til drageflyvning med en købt en af slagsen, så holder det aldrig op med at fortrylle. Det er ren magi!

Kom godt fra start
For de fleste unger er det at bygge en drage noget ganske særligt. Der skal måles op, samles, dekoreres, og til slut kan vidunderet så sættes op – hvis den da gider at flyve. Desværre er mange forældre netop urolige for, at dragebyggeriet skal ende med, at dragen ikke vil flyve, og ungerne skal blive skuffede. Af samme grund opgives foretagendet. Andre opgiver også de købte drager efter en kort stund, fordi det jo også kan drille med at få et købt eksemplar op – og blive deroppe.

Fortvivl ikke! Allier jer med en god dragebog og hold jer til en super enkel konstruktion til en start. Så skal det nok gå godt. Og vær tålmodige. At sætte drage op handler også meget om at lære vind og vejr at kende, og det kræver tid og øvelse. Men det er en god ”investering”. På den måde lærer ungerne om naturens kræfter, simpel teknik og får måske større interesse for naturvidenskab. En del dragebøger giver værdifulde råd og vejledning til, hvordan I bedst mestrer det at sætte drage op.

I gang med det samme?
Så er der hjælp at hente i Politikens gode guide om drager, som vi linker til her: http://politiken.dk/

Dansk Naturfredningsforening har også udgivet en fin miniguide til de bedste drageoplevelser, I sammen kan få, når I gerne vil lave drager og sætte dem op. Folderen kan hentes ned som PDF:
http://www.dn.dk/

Komplet startpakke med 10 drager til hele familien
Hos firmaet Danalund har man specialiseret sig i at sælge alt, hvad der behøves til dragebygning. Et af produkterne er en færdig familiepakke med alt, hvad der skal til for at bygge hele 10 drager. Ejeren af firmaet har en baggrund som lærer og har udgivet en glimrende dragebog ”Drager i vinden”, hvortil der hører en CD.
http://www.danalund-drageriet.dk/

Så handler det blot om at få dragen op, hvor den hører til: i luften!

Her er et par elementære råd til drageflyvningen:

Start
Stå med vinden i ryggen og sørg for god plads foran dig og din drage. Halen skal ligge fri på jorden, så den let kan flyve med op. Nu skal du løsne dragesnoren lidt efter lidt, så dragen stiger jævnt og stødt.

Husk at du kun behøver at løbe dragen i gang på de dage, hvor der ikke rigtig er nogen vind nede ved jorden, og den har brug for lidt hjælp.

Hjælp til stigning
Hvis dragen får for meget snor, vil den begynde at nærme sig jorden igen. Stop derfor med at give den mere snor, indtil den igen er på vej opad. Et lille ryk i snoren eller et par skridt tilbage vil også hjælpe.

Stigning
Ved den rette højde på himlen giver du din drage mere snor. Husk at hvis dragen taber højde, skal snoren blot holdes fast, og så vil din drage stige til vejrs på ny.

Når dragen ikke vil stige op
Hvis din drage kun lige hænger ganske lavt over jordoverfladen er noget galt. Måske er halen for lang eller vinden for svag. Prøv at gå baglæns eller rulle snoren lynhurtigt op – det skal få dragen til at stige. Problemet kan også handle om styresnorenes indstilling.

Dragefestivaler i hele landet
Hvis I også gerne vil kigge på storslåede, farverige og fantastiske drager af stort format, er dragefestivaler det helt rigtige.

Fanø og Rømø med store vidder på strandene og gode vindforhold er berømte for deres store dragefestivaler – ikke bare i Danmark men internationalt. Som noget nyt har man på Fanø lanceret særlige tiltag målrettet til børnefamilierne, og i det lokale forsamlingshus er der et drageværksted, hvor man kan lære at bygge en drage.

På Eremitagen har Ekstra Bladet i årevis afholdt en festlig dragefestival, der lokker unge og gamle ud at kigge på spektakulære drager, lige som man også selv kan sætte en op, hvis man har lyst.

Men rundt om i hele landet er der snesevis af drageopvisninger, dragefestivaler og andre events, hvor himlen bliver dekoreret, som var det et juletræ, der skulle pyntes.

Drager året rundt
Danmark er et ret blæsende land året rundt, og faktisk kræver mange drager slet ikke så megen vind endda, så hvis I får smag for de dejlige drager, er der rig lejlighed til at fornøje jer med drageflyvning. I drageflyvning er der flere muligheder for at dygtiggøre sig og tilføre nye facetter. På den måde slutter den eventyrlige rejse på himmelrummet aldrig. I kan indtage det lige så længe, I har lyst og drager til.

Skriv et svar