Jul i Den Gamle By i Århus

Jul i Den Gamle By i Århus!

Så er det igen blevet tid til at Den Gamle By i Århus skruer helt op for julestemningen. Lørdag 21. november kl. 10 tændte kulturrådmand Jacob Bundsgaard Johansen juletræet på Theaterpladsen i Den Gamle By. Derefter åbnede årets særudstilling, Nisserier, som bl.a. fortæller nissens udviklingshistorie fra ægte djævel til det godhjertede, men drilske væsen, vi kender i dag. Faktisk kom der næsten 4.000 besøgende på den første åbningsdag.

Særudstilling om nisserier…
Årets særudstilling, Nisserier, fortæller nissens udviklingshistorie fra ægte djævel til det godhjertede, men drilske væsen vi kender i dag. Julenissen er et af de få originale danske bidrag til nutidens juleskik. Den har omkring 150 år på bagen, men dens aner, nisserne og de underjordiske, er langt ældre.

I udstillingen, der også har et kæmpe loft med nisser, kan man møde mere end 1000 nisser.

Udstillingens mest spektakulære afsnit er utvivlsomt en stue, der er fyldt, ja snarere overfyldt, med nisser. Der er simpelthen nisser overalt – i skabe, på reoler, sofaer og stole, så der må være svært for stuens beboere at finde plads. Stuen er genskabt med de nisser, som Den Gamle By for et par år siden fik foræret af en familie, der venligst overlod museet alle de nisser, de normalt pyntede op med til jul.

”Det er et helt andet billede end det, man ser i moderigtige blade og søndagstillæg i noble aviser, hvor både julepynt og nisser er rigtigt designede” siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Det, vi nemlig ser her i Den Gamle Bys nissestue, er den folkelige nissetradition, som nok er mere udbredt end den designede jul, om end den sjældent er særlig synlig i uden for hjemmet”.

Gå på opdagelse i julens historie
Mens Nisserier rammer gæsternes egne forestillinger om jul, vil der være elementer i den store udstillingskavalkade over den danske juls historie, der kan virke overraskende eller fremmedartede. Købmandsgårdens juletræ prydes af en stork i toppen, julebordet i 1625 var fromt og nøjsomt med bibel, brød, grød og øl, og julelegene i 1700årene overgår en frigjort nutidsdanskers fantasi. Julen hos cykelsmeden i 1929 er begyndelsen til den moderne jul, som vi også kender i dag. Udviklingen i julens historie vises med tableauer i Borgmestergården og rundt i Den Gamle Bys bygninger.

Den ægte jul
Et besøg i Den Gamle By er også en stemningsmættet rejse tilbage til den uspolerede jul med rolig puls og traditioner, der samler familien.

Hvert år er der flere end 100.000 gæster, der oplever Den Gamle Bys juleudstillinger, besøger markedsboder og køber gaver i butikkerne. For mange kommer julestemningen nemlig først, når de har været en tur i Den Gamle By.

”Vi viser den ægte jul, sådan som danskerne har fejret den i århundreder”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, der ser frem til at byde velkommen til mere end 100.000 gæster i ugerne frem til 3. januar.

Varer man ikke kan få andre steder
I butikker og boder finder man varer, som ikke kan købes andre steder. For eksempel Danmarks første julekalender fra 1930 og en sød lille nissepige-kalender fra 1950erne. Den Gamle By har genoptrykt de to kalendere, som findes i original i museets store julesamling. Museets gæster kan også vælge og vrage mellem mere end 100 julekort, her iblandt et stort antal julekort fra første halvdel af 1900årene, som museet har fået genoptrykt i samarbejde med Mediemuseet i Odense.

Jul i Den Gamle By er også….
– Hyggelige juleforberedelser i køkkener og stuer
– Rundvisninger i særudstillingerne
– Åbent hos bageren, bogladen, isenkræmmeren, købmanden og gartneriet
– Musik og underholdning i gaderne
– Husflidsmarked lørdag og søndag til og med 20. december
– Julestue med varm punch, honninghjerter og chokolade
– Festplads med forlystelser
– Markedsboder i gaderne hver dag til og med 23. december

og meget mere.

Rigtig god fornøjelse i Den Gamle By – og glædelig jul !!!

Skriv et svar