Hygge i hjemmebiffen med film

Hygge i hjemmebiffen med film fra biblioteket
-Nu også via fjernadgang…

Elsker I også at se film? En biograftur kan nemt blive dyr, og det er ærlig talt også smadder hyggeligt at flade ud derhjemme med en dejlig film for hele familien. Det kan I gøre, uden det koster jer en krone. Filmen får I fra biblioteket, og der er nok at vælge mellem!

Først fik bibliotekerne et lille udvalg af film på hylderne, så kom flere til. Dernæst blev det i et stort omfang muligt at reservere film fra andre bibliotekers bestand, og nu har folkebibliotekerne i 55 ud af landets 98 kommuner valgt at tilbyde adgang til film på nettet via Filmstriben.

For børnefamilierne er der grund til jubel over den positive udvikling, der betyder, at der nu er kortere mellem de gode filmoplevelser og knap så meget grund til at leje film i dyre domme.

Bibliotekets film
Udvalget af film adskiller sig lidt fra det, vi møder i den lokale Blockbuster, men bibliotekerne byder på alle slags film som udgangspunkt. Det, bibliotekerne har en særlig interesse i at formidle, er naturligvis de film, vi ikke har mulighed for at købe eller leje andetsteds. Tit vil I finde mange novelle-, kort- og dokumentarfilm, men også dukkefilm og andre kvalitetsfilm, der skiller sig positivt ud. Og så er der alle de film, der bliver udlånt igen og igen: spillefilm og tegnefilm!

Bibliotekerne har i dag fået en pæn stor bestand af populære film, der gør det ud for god underholdning for børn og deres familie. Men søger I film, der udfordrer jer på særlige måder, er det også på biblioteket, I får den bedste hjælp.

Filmstriben – gratis film via nettet
Med den helt nye udvikling kan 160 af Det Danske Filminstituts kort- og dokumentarfilm i dag lånes via Filmstriben. Flere af disse film er henvendt til børn og unge: “Klods Hans”, “Blodsøstre”, “Bror, min bror”, “110% Greve” og “14, fuld og for meget” er nogle eksempler. Større børn vil også kunne glæde sig over at kigge med på mange af de film, der er henvendt til det voksne publikum.

Filmstriben er nem at bruge og indeholder i alt 400 film af alle mulige genrer, heraf en stor mængde spillefilm men også dejlige tegnefilm, som de mindste vil elske at se! Som låner får du adgang til at se film på Filmstriben, hvis dit bibliotek er tilknyttet ordningen. I så fald skal du blot vælge dit biblioteks navn og derpå anvende brugernummer og pinkode. Så løber filmen hen over skærmen.

Film via Fjernlån
Som bibliotekslåner har du ikke alene adgang til de film, det lokale bibliotek har på hylden eller kommunens samlede filmskat. Du og ungerne kan glæde sig over mange flere filmperler!

Ligesom du i mange år har kunnet låne bøger fra hele landet, kan du og dit barn også låne film fra biblioteker i resten af landet, da bibliotekerne har et lånesamarbejde – det hedder at låne via fjernlån. Din bibliotekar kan hjælpe dig og dit barn, hvis I har en forespørgelse omkring en bestemt titel, men det bedste er, at I selv klikker ind i www.bibliotek.dk

Biblioteksloven er ikke helt på samme måde, når det gælder film, så derfor er bibliotekerne ikke forpligtet indbyrdes til at hjælpe hinanden med adgang til hinandens samlinger af film, men langt de fleste biblioteker ser en fordel i at være med. På bibliotek.dk er der 63.000 film, så her er virkelig noget at vælge og vrage mellem!

Gå på jagt efter gode filmøjeblikke
Det er let og ligetil at få fingrene i endnu flere filmfornøjelser. Det eneste, I skal gøre, er at sætte en halv eller en hel times tid af til at søge nogle gode film frem og reservere dem i jeres eget biblioteks katalog og på samme vis hos bibliotek.dk. Når filmene er klar på hylden til dig eller dit barn vil du modtage en mail. Let og ligetil. God tur i hjemmebiffen 🙂

Nønne Lønne Votborg
Sjov for børn

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Links

Filmstriben: http://www.filmstriben.dk/fjernleje/
Bibliotek.dk http://bibliotek.dk/

Værd at vide:
Forhindringer for filmoplevelser
Det vrimler med forhindringer for, at bibliotekerne kan tilbyde deres lånere de film, de gerne vil: Af ophavsretslige årsager kan bibliotekerne ikke få lov til at købe og udlåne alle film. Der er særlige regler for, hvordan film må udlånes (såkaldte brugsrettigheder) som gør, at bibliotekerne har begrænsede muligheder for at skaffe film fra andre biblioteker. Reglerne om ophavsret gør endvidere, at prisen for samme film er betydelig højere (oftest omkring 800 kr.) end i almindelig handel. Det betyder, at I skal passe særlig godt på de materialer, I låner fra biblioteket, da I altid har erstatningspligt!

Fjernlånssamarbejdet er en stor succes, men mange reserverer mere, end de har brug for, eller glemmer helt at hente det hjemskaffede materiale. Det er lig med et stort ressourcespild og ventetid hos andre, der gerne vil låne materialerne. Husk derfor kun at reservere det, I virkelig gerne vil se, og tjekke mails, så I kan afhente hjemkomne materialer på biblioteket.

Skriv et svar