Gratis aktiviteter for børn

Ideer til gratis aktiviteter med børn

Man kan roligt sige at alle forældre vil deres børn det bedste, men – hvad er det bedste egentlig? Og hvad nu når pengepungen ikke rækker til flere ture til diverse dyre forlystelser?

Vi går sommertiden i møde og familierne begynder så småt at tage hul på sommerens fornøjelser, nemlig familieudflugter. Vi er den dag i dag så privilligeret at vi har utallige af muligheder for at holde os underholdt. Sagen er bare den, at det kan koste så uendeligt mange penge.

Skønt men dyrt
Steder som Tivioli og Zoologisk Have, som er nogle af de klassiske hits blandt børnefamilier i dag, en hyggelig tur dertil kommer hurtigt op og koste ca. 600 kr. for en familie på 2 voksne og 2 børn, når man både skal tænke på transport, entré, mad og evt. forlystelser. Det er mange penge for de fleste, og hvis man også vil afsted mere end en gang i løbet af sommeren bliver det hurtigt meget dyrt.

Hvad man sommetider antager, er, at man tror at det betyder meget for de små børn hvor de er, og hvilke aktiviteter der er på det givne sted. Det er en fejl – børn elsker ting der er impulsive, ting man ikke har brugt de sidste to dage på at planlægge.

Det kan være vældig sjovt at tage steder hen som Legoland og Djurs Sommerland, men sommetider kommer det næsten til at tage halvdelen af fornøjelsen at mor og far ræser hele huset igennem om morgenen, fordi de skal skynde sig så familien kan komme ud af døren og nå frem til det valgte sted inden der danner sig for meget kø ved indgangen – og man kan jo ikke vente til til middag med at tage afsted, for man skal jo have så meget ud af dagen som muligt.

Vi skal være bedre til at udnytte naturen som den er! Langt de fleste børn elsker at være ude i den friske luft, og aller vigtigst – sammen med sin mor og far. Der er masser af muligheder i naturen, man kan tage en tur på stranden eller i skoven.

Hvor kan vi tage hen?
Flere kommuner forsøger også at lave små parklignende steder der er perkfekte til at børn kan boltre sig. Det vigtigste på familieudflugten er at man går helhjertet ind i det – børn har brug for jeres nærvær. Lad mobiltelefoner, dagligdag, forpligtelser og alt lign. ligge hjemme, børn kan mærke hvis ens tanker er et andet sted. Kan man lade alt det ligge hjemme, så får man kvalitetstid med sine børn, i sin fineste form.

Med en lækker madpakke pakket hjemmefra (måske med hjælpe fra de små, så de får følelsen af at de har været en del af ‘planlægningen’) og så afsted til fx stranden – så er man garanteret en dejlig dag. Det er samtidig også en billigere familieudflugt, uden at den bliver mindre hyggelig. Der er ingen åbningstider man skal køre efter og det hele går egentlig efter hvordan man selv ønsker det.

I naturen kan man selv betemme hvilket aktiviteter der skal være for børnene. De små, allerede fra de kan kravle elsker jo fx at have bolde de kan tumle rundt med. De lidt større kan spille kongespil, lege gemme, flyve med drage (hvis vejret er til det), petanque og selvfølgelig det klassiske, at lave sandslot hvis man er ved stranden. Der er masser af muligheder, hvor man heller ikke er nødsaget til at medbringe mange ting hjemmefra.

Forslag til strandturen:

Ved stranden der det naturligt at lege med vand, det er det sted hvor stort set alle bliver våde alligevel. En leg som der derfor er genial til strandvejret og de frie omgivelser er

Den tikkende bombe!
Alder: 4 år og op
Antal: 2 og flere
Udstyr: en masse vandballoner fyldt op hjemmefra (sørg for at ligge dem i en plastickasse på vej til stranden, så hvis en går i stykker, er det ikke hele det invendige af bilen der får en skyller.

Alle medspillere stiller sig i en ring (er man to stiller man sig overfor hinanden). Man skiftes så med at kaste den til hinanden, ikke nødvendigvis i rækkefølge. Når der er gået lidt tid tager alle et skridt baglæns, og man forsætter så med det indtil vandballonen eksploderer – ALLE børn får simpelthen et godt grin ud af far eller mor der står helt pjasket til. Når en vandballon er sprunget, tager man jo selvfølgelig bare en ny.

Tip: stil jer ikke for tæt på andre der ligger og solbader, man kan hurtigt blive upopulær hvis de modtager halvdelen af indholdet fra vandballonen.

Tip: vælger man at tage til stranden sen eftermiddag eller aften kan man tage en engangsgrill, hjemmelavet snobrød og en lille lommekniv, man kan bruge til at snitte et par grene, med. Det er et let alternativ til det store bål. Grenene finder man omkring stranden, man kan også være forberedt og tage med hjemmefra.

To geniale lege til skoven eller søen kan fx være:

Naturforsker
Alder : fra ca. 3 år
Antal : 1 eller flere
Udstyr : lup, engangsglas til at tage de små dyr op i. Man kan evt. medbringe bogen ‘Se på dyr i skoven’ af Øivind Berg.

Børn elsker dyr – I kan derfor gå på opdagelse efter de mange små dyr der er i skoven eller i søen, en god idé ville være at købe eller låne bogen, ‘Se på dyr i skoven’, den kan evt. lånes på biblioteket. Den er flot beskrevet med farvebilleder og info om alle skovens dyr, lige fra de mindste myrer til ræve og til de største dyr som råvildt. Sjov at have med til de lidt større børn der måske gerne vil andet end bare at kigge og beundre.

Hånden i posen
Alder : fra ca. 4. år
Antal : 3 eller flere
Udstyr : en pose (ikke gennemsigtig)

Hvad man så gør er at gå en runde i skoven og finder forskellige ting til at lægge i posen, såsom en grankogle, et agern, et lille stykke gren, en svamp, et stykke mos osv. En starter så med at stikke hånden ned i posen og beskriver så for de andre, hvad man kan mærke på den ting man nu har fået fat i, ex ‘det er noget aflangt, det er tyndt, men hårdt….’ altså en gren.

Den der så gætter hvad det er, får turen. Legen er god til at give børnene kendskab til skovens materialer og er med til at udvikle deres følesans.

Forslag til det grønne område:

Et stort grønt område har ikke mang

Skriv et svar