Er der spøgelser på Dragsholm?

Er der spøgelser på Dragsholm Slot?

Har du større børn, som ikke er bange for spøgelser? Så tag dem med på rundvisning på det 800 år gamle Dragsholm Slot, hvor I kan høre gode gyserhistorier om slottets tidligere beboere.

Når man ferierer med to drenge på 12 og 16 år i et sommerhus uden computere i Odsherred, og Sommerland Sjælland er besøgt, så kan det være en udfordring at finde en aktivitet, der kan tilfredsstille begge drenges behov for oplevelser på én gang.

Faren og jeg foreslår drengene at besøge Dragsholm Slot ved Hørve, som siden sin opførelse både har været indtaget og sprunget i luften af svenskerne samt brugt som fængsel. Senere blev slottet genskabt i dens nuværende barokstil, og bliver nu brugt til hoteldrift.

Den 16-årige, som er meget historieinteresseret, er straks med på idéen, mens den yngste først er overbevist, da vi fortæller, at han måske kan møde et spøgelse på slottet.

Jarlen af Bothwell
Da vi ankommer til den imponerende firelængede fæstningsborg, styrer drengene målrettet mod slottets reception. Fast besluttede på at møde et par spøgelser bag de tykke mure.

Rundvisningen begynder på gårdspladsen, hvor vores veloplagte og humoristiske rundviser meget hurtigt fanger både børn og voksnes interesse. Og efter en underholdende historisk introduktion kommer det, drengene har ventet på.

Da Dragsholm fungerede som statsfængsel, sad den skotske Jarl af Bothwell fængslet i fem år. Vores rundviser hævder, at han stadig jævnligt hører lyden af hestevognen, der kørte Jarlens kiste bort på gårdspladsen. Drengene og alle de andre børns øjne lyser op. Den er altså god nok. Her er virkelig spøgelser!

Den grå dame
Vi fortsætter rundvisningen indenfor i slottets prægtige sale og saloner, hvor rundviseren ryster den ene gode historie efter den anden ud af ærmet om slottet og dets beboere. Samtidig bliver vi også belært om, at det er genfærd og ikke spøgelser, der huserer på slottet. Til gengæld er der masser af dem, nogle mere kendte end andre.

I biblioteket bliver vi introduceret for ”Den grå dame”. Som ung tjenestepige stjal hun af sølvtøjet, men efter irettesættelse og oplæring af husets frue, fik hun selv ansvaret for sølvtøjet. Hun blev en streng oldfrue, der stadig går rundt på slottet og sikrer sig, at der er orden på tingene.

– Hvis I mærker en kølig luft, så er det sikkert hende. Bliv ikke bange, men stå helt stille og hils pænt på hende. Det er vigtigt, at I ikke skræmmer hende, så bliver hun vred og ked af det, siger rundviseren.
– Nej, tak, lyder det promte fra den 12-årige, hvorefter han finder ly ved sin fars side.
Den 16-årige bliver stående længe sammen med flere andre besøgende – både børn og voksne – i håb om at møde damen. Hun er desværre ikke social anlagt dén dag.

Den indmurede kvinde
I teatersalen får drengene drama for alle pengene, da rundviseren fortæller den gruopvækkende historie om den unge kvinde, Celestine, der allerede som barn blev lovet væk til en herremand af sin far. Hun forelskede sig i en staldkarl og blev gravid, og som straf skulle hun gemmes væk i Slesvig.

Til hendes afskedsmiddag drak familien hende beruset og bedøvede hende for øjnene af alle gæsterne. De førte den bedøvede Celestine væk, og uden at nogen opdagede noget, murede de hende levende inde i en af slottes vægge. Kort efter opdigtede ”de sørgende” forældre en historie om, at Celestine var død af sygdom i Slesvig. Senere, da man skulle bygge toiletter på slottet, fandt man hendes skelet i muren.

Nu ligger de jordiske rester af Celestine, iført en hvid kjole, til beskuelse i murens hul bag en glasrude. Hun går igen som ”Den hvide dame”, og er kendt for at være sømmelighedens vogter.

Efter at have kigget på Celestine går vi ud i solen og nyder den smukke slotspark, hvor drengene under stor morskab genfortæller dagens oplevelser, mens den yngste leger genfærd. Det kan anbefales at afsætte god tid til at nyde både slotsparken og områderne med de gamle staldbygninger, hvis vejret er til det. I slottets hyggelige gårdhave, kan I få serveret sodavand, kaffe og kage.

Vi mødte ingen genfærd den dag, men chancerne skulle være større, hvis man overnatter på slottet. Både drengene, deres far og jeg havde haft en skøn dag, og drengene var uden tvivl blevet mere underholdt end forventet.

Dragsholm Slot har rundvisninger hele året, og i skoleferierne er der også skattejagt for børn.

Se tidspunkter på www.dragsholm-slot.dk.
Priser: Voksne 75 kr. og børn 35 kr.
På slottet findes også restaurant, dog uden børnemenu samt et par små butikker, som med sit udbud af delikatesser og smykker dog mest tiltaler voksne.

Rigtig god fornøjelse.

Hanne Olsen
Sjovforbørn.dk
20. april 2009

Skriv et svar