En anderledes adventskalender

Anderledes adventskalender!
– i samarbejde med Naturkatapulten.dk

”Jeg glæder mig i denne Tid, nu falder Julesneen hvid, og saa maa Julen komme!” Sådan starter fortællingen om Peters Jul, og mon ikke at de fleste børn i det ganske land har det ligesom Peter – tiden op til jul kan føles virkelig lang.

Men det er samtidig også en tid, hvor der er god mulighed for at lave en masse hyggelige og sjove ting med familien. Denne naturoplevelse kommer med et bud på en anderledes og aktiv adventskalender, der bringer jer ud i naturen, julestemningen ind i de små hjem og får ventetiden til at føles lidt kortere.

1. søndag
Pynt et juletræ udenfor.
Mange sætter lyskæder op i træer og buske udenfor. Det gør en ellers mørk tid lidt lysere og hyggeligere. Men hvorfor ikke gøre lidt mere ud af det, når nu I er i gang.

Røde æbler i røde bånd hænges på træet. I kan også lave guirlander af popcorn og hænge på. Hvis I får fedt tilbage efter klejnekogningen, kan I lave jeres egne foderkugler af fyrrekogler. Bland fedtet op med solsikkefrø og pres det ind mellem kogleskællene.

Nu kan I nyde synet af et smukt pyntet træ i haven eller på altanen med jeres egen naturpynt på. Det vil både I og fuglene glæde jer over. Eller prøv at overraske en god ven ved at pynte op i hans eller hendes træ.

2. søndag
En krans til døren og en dekoration til bordet.
Julens dekorationer er en god måde at få naturen indenfor i hjemmet. Tag et smut i skoven og saml materialer til dekorationer og kranse. Fyld kurvene med agern, bog, visne blade, svampe, mos, flotte gamle rødder og meget mere. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Når I kommer hjem, kan I for eksempel lave en krans til døren. Den laves nemt og elegant af visne blade, der trækkes på tynd ståltråd, som formes til en ring. I kan hænge den op både inde og ude med et fint silkebånd.
I kan også lave en fin dekoration til julebordet. Form en klump ler som en halvkugle. Pres et lys ned i leret og tryk bogkapsler ind i leret. I kan også sætte perler eller tørrede blomster ind i bogkapslerne. Med lidt lim i kapslen går det nemt.

3. søndag
I skoven og fælde juletræ.
Juleaften nærmer sig hastigt, og det er ved at være tid til at få juletræet i hus. I mange familier er der nogle helt særlige traditioner omkring det at finde juletræet og ikke mindst, om det skal være en rødgran eller en ædelgran. Har I ikke en særlig tradition, så er det altid en oplevelse at komme ud og fælde sit eget juletræ, og der er rigtig mange steder rundt om i landet, hvor det kan lade sig gøre – bare kig i lokalavisen. De fleste steder kan I låne en sav til at fælde træet med, og der er ofte også mulighed for, at I kan få juletræet i net. Som prikken over i’et kan I medbringe varm kakao til at lune fingre og krop på.

4. søndag
Velkomstlys.
Så er det endelig ved at være tid. Julen står for alvor for døren og med den måske en masse gæster. Derfor er her et forslag til nogle rigtig fine velkomstlys, der kan lede gæsterne på vej. Velkomstlysene laves af tomme, rene syltetøjsglas i forskellige størrelser. I kan vælge at dekorere dem på flere forskellige måder. For eksempel kan I male på glassene med glasmaling, der kan købes i de fleste hobbyforretninger. Eller I kan binde en sløjfe af bast eller silkebånd omkring. I glasset sættes tændte fyrfadslys. Husk at lave nogle huller i låget eller tage det helt af, så lysene kan få ilt. Glassene stilles ved hoveddøren, på havegangen eller altanen. De er rigtig dekorative og hyggelige.

Hvad er advent?
Advent hænger oprindelig sammen med kirken. Advent kommer fra det latinske adventus, der betyder ”ankomsten”, eller ”han kommer”. Den første søndag i advent markerer begyndelsen på det nye kirkeår. I gamle dage brugte man advent til faste, til stilhed, til bod og til bøn, alt sammen som forberedelse til kirkens største højtid – Jesu’ fødsel. Mange af de traditioner, vi har omkring advent, er først kommet til senere. Adventskransen, der som udgangspunkt intet har med kirken at gøre, blev for eksempel først almindelig i tiden under og efter anden verdenskrig.

Ligesom juletræet stammer denne tradition også fra Tyskland. I dag er der rigtig mange, der markerer advent ved at give adventsgaver. Supplér gaverne med en anderledes adventskalender, fuld af gode oplevelser og aktiviteter!

Bliv vejrprofet
I dagene mellem 1. juledag og Helligtrekonger (25/12 til 5/1) kan I tegne solemærker: Hold øje med vejret og udfyld hver dag en cirkel – et solemærke. I overskyet vejr fyldes cirklen med streger, i klart vejr holdes den tom. Hvert mærke forudsiger så en måneds vejr. Første cirkel er lig med januar og så fremdeles.

Vidste du det?
I 1946 var der på julemærkerne en adventskrans med hvide lys og røde bånd fæstnet på en grankrans. Med udgivelsen af dette julemærke blev adventskransen – næsten med et slag – en landsdækkende tradition.

Vil du vide mere?
I bogen: ”Familiens bog om årets traditioner” fra Politikens forlag kan I læse mere om advent og jul. På hjemmesiden: www.rimogremser.dk/jul kan I finde en masse forskellige julesange og hele historien om Peters Jul.

Denne artikel er en del af en skøn serie, Naturkatapulten har udarbejdet. Du kan se artiklen i et printvenligt format her: Anderledes adventskalender eller du kan besøge Naturkatapulten her: http://www.naturkatapulten.dk -Fotos: Susie Langebæk m.fl.

Skriv et svar