Dansk Naturvidenskabsfestival

Vilde med viden !

Børst støvet af dine fordomme om natur og teknik. Det er blevet tid til Dansk Naturvidenskabsfestival. Nu skal der leges, læres og eksperimenteres! Den 21. – 25. september kan vi glæde os til blændende oplevelser, når museer, universiteter, virksomheder og andre aktører sætter ledningen i stikket og lader op til en masse sjov og fascination!
Darwin fylder 200 år
2009 er Darwin år over hele Danmark. Det er 200 året for hans fødsel og 150 året for udgivelsen af Arternes Oprindelse. Årets tema på Naturvidenskabsfestivalen er byggesten, og det kan vi takke Darwin for.

Temaet byggesten skal forstå i bredest mulige forstand.

Naturvidenskabsfestivalen henvender sig primært til undervisningsinstitutionerne, hvor der vil ske massevis af ting, men efter skoletid og i weekenden vil vi opleve, at flere steder tager bolden op, lader sig inspirere og byde på oplevelser for hele familien med afsæt i naturvidenskab.

Find din oplevelse nemt
Efterhånden som vi nærmer os uge 39 vil dagspressen i dit lokalområde fortælle, hvad I kan opleve netop der, hvor I bor. Men kig godt efter. Måske står det med småt!

I kan også søge på www.kulturnaut.dk og skrive naturvidenskabsfestival i søgefeltet på forsiden.

En anden mulighed er at søge på Naturvidenskabsfestivalens egen hjemmeside: http://www.formidling.dk/sw174.asp – under Aktiviteter og Aktivitetskalender.

Det vil være en god idé at søge begge steder for at få alle tilbud med.

Hvad bydes der på?
Blandt tilbuddene finder vi en del biblioteker, der har valgt at engagere sig til glæde for deres små og store lånere. På Randers bibliotek har man inviteret Fjordcentret på besøg til en leg med ild og vand!

Skæg og naturvidenskabelig underholdning med Cirkus Naturligvis skal lokke børn og voksne til Gimle i Roskilde. Cirkus Naturligvis er garant for læring, leg og latter i lange baner.

Filmfestivalen BUSTER i København viser en række fede film, der giver naturvidenskabelige vitaminer til hjernen. Super idé, at filmfestivalen støtter den Naturvidenskabelige festival.

En mangeårig succes
Ideen med Dansk Naturvidenskabsfestival er at øge kendskabet til og interessen for naturvidenskab og teknik i alle dele af den danske befolkning. De seneste år har man valgt at prioritere børn og unge i undervisningssammenhæng, men heldigvis er der stadig aktører, der disker op med arrangementer, når vi holder fri.

Den første Naturvidenskabsfestival blev afholdt i 1998. Dengang blev festivalerne afholdt med to år imellem hver festival. Siden 2006 er Dansk Naturvidenskabsfestival blevet afholdt hvert år.

I 2009 afholdes Dansk Naturvidenskabsfestival altså for ottende gang og har meget stor opbakning.

Lyst til viden her og nu?
Hvis I er vilde med viden og elsker at få fyldt hjernen med natur og teknik, er der hurtig hjælp at hente. Bibliotekerne har lavet en super sej emneguide, der er fyldt til bristepunktet med ideer til bøger og andre informationer til børn og forældre, der elsker viden.

Vi har fået lov at videreformidle emneguiden her og ønsker god tur på biblioteket eller til den lokale boghandel, der også vil kunne tilbyde de titler, der præsenteres i emneguiden.

Få naturen i hovedet
http://www.katak.gl/da/NA/emnelister/naturogteknik.pdf

Skøre forsøg hjemme i køkkenet
Dansk Naturvidenskabs Festival koordineres af Dansk Naturformidling, der lokker med små eksperimenter på www.testoteket.dk/. Alle de tossede og sjove ting kan laves hjemme med det, I har i køkkenskabene.

Eksperimenterne forklarer noget af den fysik, kemi, matematik og biologi, vi alle sammen bruger i vores hverdag. Ungerne vil elske det!

Har I brug for flere eksperimenter? Så kik ind på de links, der er angivet efter artiklen – eller få ideer i en af de bøger, som emneguiden ‘Få naturen i hovedet’ foreslår. Der er mange muligheder når I skal have det sjovt med fede forsøg derhjemme!

Husk, at instruer ungerne i hvad de må og ikke må alene. Selv små forsøg med de ting vi bruger i vores husholdning kan være farlige. Vis forsigtighed og læs altid hvad der står i forbindelse med ‘opskriften’.

Få en bog ind ad brevsprækken og bliv klogere
I jagten på viden, fede oplevelser og sjov er det alle tiders at være medlem af en god bogklub, der kan tilbyde kvalitetsbøger til både de små og store unger, mor og far på én og samme tid.

Bøger om naturvidenskab og fagbøger står højt på mange børnefamiliers ønskeseddel, men det kan være svært at vurdere hvilke, der er et køb værd. At skelne mellem skidt og kanel ér svært, når det gælder bøger – ikke mindst fagbøger til ungerne. Jeg kan derfor anbefale www.gyldendals-boernebogklub.dk.

Hos Gyldendals Børnebogklub får hele familien tilbudt de allerbedste bøger indenfor skønlitteratur og faglitteratur.

Hvis I har lyst, giver Gyldendals Børnebogklub jer en bred vifte af underfundige og spektakulære naturvidenskabelige oplevelser, I sent vil glemme!

Læs om den bogpakke indenfor emnet natur og teknik, min familie har frydet sig over HER!

Begejstring for naturvidenskab og teknik
Engang var fysik og kemi lig med svære formler og kedelige forsøg, som vi, der kikkede på, ikke kunne se en mening med. Mon ikke vi er enige om, at ungerne anno 2009 fortjener noget bedre?! Lidt mere ‘Fed formidling’!

Lad os vise oprigtig interesse for naturfag i bred forstand. Vælg nogle af alle de familieoplevelser, der i dag findes med afsæt i naturvidenskab og teknik. Giv en gave, der udfordrer hjernen. Vær medlem af en børnebogklub. Lav forsøg og eksperimentere derhjemme. Tag ud og opleve naturen ‘live’. Kort sagt: Vær begejstrede for natur og teknik!

Læs også min seneste artikel om Universitarium i Aalborg her!

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
14. september 2009

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Skriv et svar