Brug hvad du har – børnefødselsdag

Tips til en ‘Brug det du har’ fødselsdag

Er du også træt af det sædvanlige fødselsdagskit fra supermarkedet? Jeg tænker selvfølgelig på masseproducerede paptallerkener med enten dødningehoveder eller prinsesser og de dertilhørende krus, duge, sugerør, servietter….

Her er et superlet alternativ som både sparer dig pengene og turen ned til supermarkedet.
For du har nemlig allerede det hele liggende derhjemme, du skal bare huske ikke at smide det i skraldespanden.

Det skal du bruge:

Tallerken:
Grøntsags- og frugtbakker (gerne i forskellige størrelser)
Kulørte flade tegnestifter

Servietholder:
Paprør fra toiletrulle
Hvide servietter
Tuscher
Kantbånd eller gavebånd

Bordkort:
Mors tamponindføringshylstrer
Farvet karton
Tuscher
Foto af fødselsdagsbarnet:
Et foto af fødselsdagsbarnet
To krydderiglas
Gratispostkort
Magasiner, blade
Limpistol
Tape

Krus:
Papkrus (eller et glas, hvis du orker opvasken)
Kulørt kantbånd
Sugerør
Farvet karton (til sugerøret)
Lim eller limpistol
Saks

Så nemt er det
Start en uges tid før dagen, med at lægge alle frugt- og grøntsagsbakkerne og paprørene fra toiletrullerne tilside, i stedet for at smide dem ud. De skal nemlig være tallerkner og servietholdere til fødselsdagen – bakkerne må gerne være i forskellige former og farver, det gør bare borddækningen endnu sjovere.
Dekorer bakkerne, langs kanten, med flade tegnestifter i forskellige farver.

Tegn flotte mønstre, prikker eller streger rundt i kanten af paprørene (få gerne fødselsdagsbarnet til at hjælpe til) og bind derefter en flot bånd omkring røret. Servietten rulles sammen og stikkes ind i røret.
Snup nogle tamponhylstrer fra badeværelset og lim dem enkeltvis på et lille stykke farvet karton så de kan stå selv. Herefter klipper du små kort i karton med gæsternes navne og eventuelt en lille tegning og sætter den fast på hylsteret.

Kruset dekoreres også med et bånd eller to. Klip en stjerne, hjerte eller lignede ud i karton og træk den på sugerøret ved at lave et lille hul i midten.

Vælg et foto af fødselsdagsbarnet. Klip aflange trekanter fra forskellige postkort, og tape dem bag på billedet. Lim det ene krydderiglas fast oven på det andet, og lim et flot mønsterudklip fra et blad omkring glassene. Lim til sidst billedet fast på glasset. Og stil det midt på det fødselsdagsdækkede bord. Lim eventuelt et andet billede bagpå fotoet, så der ikke er nogen bagside.
Hvis du ikke lige har:
Tamponindføringshylster så brug en æske tændstikker eller et krydderiglas til bordkortet.
Tegnstifter så lim små figurer, dimser, bønner eller perler rundt i kanten af tallerknen i stedet.
Kantbånd så klip strimler farvet papir eller brug gavebånd
Postkort, så brug i stedet alt muligt sjovt, du finder i skufferne: sølvpapir, kartoner, tamponer, gamle Anders And-blade, osv.
I stedet for krydderiglas kan du bruge små flasker eller syltetøjsglas.

Leg skal der til
Som supplement til den obligatoriske skattejagt, er det altid et hit med nogle sjove lege til børnefødselsdagen. Og det behøver altså ikke være så svært for du har sandsynligvis det hele derhjemme i forvejen, så det eneste du skal bruge er lidt tid og jeg kan varmt anbefale at inddrage fødselsdagsbarnet i arbejdsprocessen.

Ram dåsen: Det skal du bruge:
6 dåser (flåede tomater, bønner eller andet)
Tapet
Kantebånd
Lim eller tapetklister
Bold

Så nemt er det
Gør dåserne rene, lim tapet på dem, og dekorer så med kantebånd. Stabl dem oven på hinanden, og lad alle gæsterne skiftes til at se, hvor mange skud de skal bruge for at vælte dem alle.

Hvis du ikke lige har …
Har du ikke tapet på lager, kan du bruge alt muligt andet til at dekorere dem med: tegninger på hvidt papir, blade, aviser eller stof. Du kan også bare beslutte dig for, at dåserne med flåede tomater og kikærter faktisk er ret flotte i sig selv, og bare kaste dig over legen i stedet.

Bowlingflasker: Det skal du bruge:
6 halvliters plasticflasker
Sand, jord eller småsten
Tegneserier
Tapetklister eller lim
Eventuelt lak
En tung kugle

Så nemt er det
Fyld flaskerne med sand, og skru låget godt på. Rør tapetklisteret med vand efter anvisningen på pakken. Riv strimler af tegneserien, og klæb dem på flasken, så den er dækket helt. Når flaskerne er tørre, kan du vælge at give dem en gang lak, så holder de bedre. Brug en stor, tung kugle til at vælte flaskerne med.

Hvis du ikke lige har …
Tegneserier kan erstattes af avispapir eller stofrester.Tapetklister er bedst, fordi det gør flaskerne helt glatte og jævne. Men du kan også til nød bruge almindelig lim.

Sigt, skyd og fisk en gave: Det skal du bruge:
En stor papkasse
Maling
Pensler
Hobbykniv
En hård vatkugle eller en lille bold

En pind, for eksempel i bambus
En lille krog
Tape
Elastikker
Indpakkede smågaver til gæsterne på fødselsdagen

Så nemt er det
Skær huller i forskellige størrelser på den ene side af kassen. Dekorer kassen med maling, og skriv point under hvert hul alt efter sværhedsgraden (små huller: højt tal – store huller: lille tal). Tape krogen fast til pinden, og dekorer resten af den med farvet tape eller maling, hvis du har lyst. Put to elastikker omkring gaverne, så man kan fange dem med krogen, og læg dem ind i papkassen. Reglerne kan for eksempel være, at hver deltager har 10 forsøg til at få 15 point ved at ramme bolden ind i hullerne. Når pointene er opnået, må man fiske sig en gave gennem et af hullerne.

Køb smågaver i Søstrene Grene eller 10’er-butikkerne, og pak dem flot ind i forskellige typer
af papir.

Hvis du ikke lige har …
Kan du ikke lige fremtrylle pind og krog, så giv i stedet for ungerne bind for øjnene, og lad dem snuppe en pakke ved at stikke hånden ind i et af hullerne.

Du kan læse meget mere om kreative ideer til børnefødselsdage i Silles bog: Supersjov med ungerne.

Sille Kongstad

Skriv et svar