Pym Pettersons mislykkede familie

Kikset og totalt pinlig. Hvor mange børn og unge opfatter mon ikke deres familie sådan?! Følelsen af, at være havnet i en mislykket familie er udgangspunktet for Heidi Lindes nye børnebogsserie ”Pym Pettersons mislykkede familie”.

11 årige Pym har to ældre søskende, tvillingerne Sanna og Sigmund, der konstant skændes. Faderen snorker så voldsom, at Pyms mor lider af kronisk søvnmangel og familiens typiske aftensmad er frysepizza. Hverdagen er travl og kaotisk. Kort sagt: en mislykket familie.
Bedre bliver tilværelsen slet ikke for Pym, da klasselæren Hilde beder klassen om at skrive en sand historie om deres familie. En opgave Pym synes alt andet end godt om! Kammeraten Lukas fortæller om sin oldefar, der ofrede deres liv for at redde jøder under krigen. Den så perfekte Julia leverer et perfekt rim om hendes perfekte søster og familie. Og sådan bliver det ved: kammeraterne har de mest interessante, spændende og vellykkede familier.

Da klassekammeraterne alle sammen har så meget at byde på, er Pym nu nødt til at pynte på sandheden og opfinde en bedstefar på månen og en adopteret søster! Hvad ellers?! Ganske forudsigeligt bliver Pym afsløret, og ender med at skrive sandheden. Familiens mange pinligheder er trods alt den bedste historie, når alt kommer til alt.

Bogens morale er fin og ligetil. At enhver familie er unik, men netop slutningen bliver en smule flad. Der mangler ganske enkelt forløsning. Selve fortællingen fungere perfekt, som en ny tøset pendant til Sue Townsends klassiker ”Adrian Moles dagbøger”, der bed sig fast med samme vittige satire over familielivets pinligheder.
Pym funderer på en ganske forunderlig og fin vis over tilværelsen, og forfatteren rammer dermed noget helt essentielt i tween- og teenagerkulturen: at sætte evindeligt spørgsmålstegn i forhold til sig selv og sine omgivelser.

Det fine ved Heidi Lindes hovedkarakter er, at hun på ingen måde er perfekt. Tværtimod. Pym sladrer, lyver og tænker ikke nødvendigvis pænt om andre. Bogen fungerer i visse passager som en slags dagbog, fordi Pym taler direkte til læseren. Og Pym taler frit fra leveren! Det er befriende og prisværdigt med en hovedperson, læseren kan identificere sig med qua hendes medmenneskelige træk. Hatten af for hendes fantasi, der ofte er lige farverig nok.

Heidi Linde skriver uhyre godt og genkendeligt om, at være præteenager og leve et kaotisk familieliv med en forestilling om, at alle andre lever det helt perfekte, gode og smukke liv.

Køb Pym Pettersons mislykkede familie online

Skriv et svar