… og sådan er det hele vejen

Billedbogen ”Og sådan er det hele vejen” er en fin og finurlig lille fortælling om sproglige misforståelser set fra barnets perspektiv.
Kamilla Löfström og Lilian Brøgger står bag ”Og sådan er det hele vejen”.

Fortællingen handler om drengen Philippe, der har en fransk farmor. Farmoren bryder sig ikke om ”le courant d’air”. Derfor bliver Phillippe også bange for ”le courant d’air”, som han imidlertid slet ikke ved, hvad betyder. ”Le courant d’air” er fransk for træk. Men Philippe kløjes i det franske ord og tror fejlagtigt, at det betyder noget farligt!

”Og sådan er det hele vejen” er perfekt til at italesætte de sproglige misforståelser, der opstår i flersprogede familier. Den er fortalt fra et barneperspektiv og understreger hvordan, sproget kan være en vanskelig størrelse.

I historien hører vi også om hvide og sorte svaner. De sorte svaner var oprindeligt ukendte i Europa. Derfor opstod der også misforståelser og forundring, når man i sjældne tilfælde stødte på dem i Europa. De sorte svaner var kilde til bekymring og angst – præcis som når Philippe misforstår farmor, der taler fransk.

Kamilla Löfström og Lilian Brøgger har skabt en fin billedbog om sprogets finurligheder og nuancer.
Den vil især være velegnet i børnefamilier, hvor sproget giver udfordringer. Fortællingen om Philippe har en god pointe, men den virker ikke knap så helstøbt, som man kunne ønske. Måske er det fordi, den er for konstrueret med sit fokus på at fremhæve sprogforbistringer, og dermed mister varme, kant og fortælleglæde.

Køb … og sådan er det hele vejen online

Skriv et svar