Navnepigen

”Navnepigen” er en ikke helt ligetil, men dog ganske fascinerende fortælling om personlig udvikling og rejsen fra barndom til ungdom især. Den svenske forfatter Kristoffer Leandoer vælger flere fortællespor og en hybridform af flere stilarter: manga tegneserie, graphip novel og tekst.

Rammefortællingen er historien om de to klassekammerater Kim og Robin, der sammen har skabt en fantasiverden i stil med rollespil, hvor universet Berghendia findes. Robins lillesøster Harriet, Navnepigen, er dybt begejstret over det magiske univers. Og stor bliver sorgen da også, da Kim og Robin vokser fra hinanden. Samtidig glider forældrene også fra hinanden og skilles. Navnepigen er endt på sygehuset i dyb koma, lukket inde i sin egen mørke ordløse verden. Nu må Robin opsøge Kim for at få hjælp.

Sideløbende følger vi fortællingen om Berghendia og hvordan, prinsessen ender i en overfart til dødsriget. Et klart symbol på, hvad der sker med Harriet, der ligger og sygner hen i hospitalssengen. Navnepigen er person i i alt fire sammenvævede fortællinger. Den sidste del rummer fortællingen om en kvindelig superhelt, Kassandra Karat, som i historien tegnes af Kim, der med tiden bliver en meget dygtig og anerkendt tegneserieforfatter. De mange forskellige fortællespor er både udfordrende, men også indviklede til tider.

Forfatteren skildrer smerten ved tilværelsens udfordringer fint. Indimellem er det dog vigtigt, at stoppe op og sætte handlingen i relief. Nu og da synes jeg forfatteren overgør sin beskrivelse af det forældresvigt Robin oplever. Det er fx næppe muligt, at en storebror går til skolehjemsamtaler med sin lillesøster uden skolen reagerer.

Illustrationerne er et kapitel for sig. Åsa Ekström har sørget for manga-lignende illustrationer, der skal forestille Kims værk ”Kassandra Karat”. I selve rammefortællingen om Robin, Kim og Navnepigen, er der tegnet med let hånd i lysegrå farver og knap så tydeligt. Illustrationerne til afsnittene om Berghendia minder mest om vignetter.

Navnepigen er en anderledes, eksperimenterende men helt igennem interessant bog. Et vellykket forsøg på at mikse flere stilarter og forbinde dem via en fælles fortælling om Navnepigen. Ikke mindst et spændende bekendtskab for fans af tegneserier og graphic novels.

Køb Navnepigen online

Skriv et svar