Mig og min søster

Tomas Lagermand Lundme har tidligere skrevet om sig selv og sin generation i fx den selvbiografiske roman ”Alt er mit”. Nu er han klar til at formidle stoffet på ny; men denne gang er målgruppen de større børn.
I bogen ”Mig og min søster” tager forfatteren os med tilbage til 80´erne og frem. Familien bor i kollektiv på Amager.

Jeg-fortælleren er forfatterens selv, der beretter om sin farverige barndom. Hverdagen er præget af den handicappede søster, der har sin egen virkelighedsopfattelse. Samtidig går en stor del af tiden med hospitalsbesøg, fordi søsteren skal tjekkes. Det er i hvert fald sådan, Tomas oplever det.

Fortællingen om Tomas´ søster er krydret med en perlerække af morsomme eksempler på, hvordan hun bærer sig mærkværdigt af. Men Tomas Lagermand Lundme evner at få læseren til at grine med og ikke af den person, der er genstand for opmærksomheden. Det er en stor styrke i en børnebog som denne.

”Mig og min søster” er et farverigt miks af anekoter fra barndommens land. Det kæder sig sammen til en sammenhængende fortælling og efterlader et indtryk af en politisk orienteret familie med en del hippie-idealer.
Det er en barndom, hvor tro fx er et skældsord, og hvor Gud er erstattet af Røde Mor. Forældrenes forhold berøres kun let. Vi hører at de går fra hinanden, flytter sammen igen og til sidst bliver skilt.

Ulempen ved at formidle minderne som anekdoter er, at det bliver for sporadisk. Men ”Mig og min søster” skal primært underholde og tegne et tidsbillede. Det gør den godt. Alligevel kan man efter endt læsning spørge, om det mon vil lykkes at underholde og more børn og unge læsere?! Jeg tror, at bogen med alle dens mange referencer til 80´er kultur, politik og samfundsliv vil være langt mere morsom for den voksne oplæser, der kan nikke genkende til det læste. Men dermed ikke sagt, at bogen ikke vil gøre lykke.

”Mig og min søster” er velskreven bog, der emmer af kærlighed til forfatterens store familie. Den hører vi meget om og dét fungerer godt. Tomas Lagermand Lundme har blik for de detaljer, der samler fortællingen og gør den til et tidsbillede. Bogen skal roses, fordi den er en anledning til gode snakke om mor eller fars egen barndom, og dén historie er uvurderlig for et barn at få med i bagagen. Så tak for påmindelsen. Velgjort!

Køb Mig og min søster online

Skriv et svar