Vinderen af forlaget Carlsens YA-romankonkurrence, Nye Stemmer, blev kåret da der var BogForum. Forfatteren Kristina Aamand vandt med sin ungdomsroman For enden af din pegefinger, der handler om kulturforskelle, etnicitet, kærlighed, tro, homoseksualitet, sociale skel og det, at være ung.
Hovedpersonen i romanen er den unge muslimske pige Sheherazade. Hun bor sammen med sin mor og far i Parkerne, der er et typisk socialt boligbyggeri med mange indvandre og fattige. På trods af det har Sheherazade valgt at gå på gymnasium i en bedre del af byen, hvor hun som muslim skiller sig ud.
Hverdagen er ikke let. Forældrene har store krav og forventninger til Sheherazade. Faren er medtaget af krig og tortur. I øjeblikket ligger han på sygehuset. Her møder Sheherazade ved et tilfælde den danske pige Thea, hvis mor er indlagt på intensiv. Thea kommer fra en velstillet familie, hvor der er overskud på alle planer. Da de to piger får følelser får hinanden, lurer stormvejret! Som muslimsk pige er det helt utænkeligt, at hun får en pigekæreste.
For enden af din pegefinger er uhyre velskrevet og fænger fra start til slut. Det er en flot og spændende præsenteret udgivelse med stofindbinding på bogryggen og skarpe, afskårne kanter. Det giver et helt særligt look. Indeni byder bogen på nogle afbræk i teksten i form af såkaldte zines. Sheherazades passion er, at lave zines, der er en slags collager tilført dagbogstekst og tanker. Dette layout matcher teksten perfekt, og får fortællingen til at smelte fint sammen.
Selve romanen er skrevet i et let og direkte sprog, der har som hovedformål at afdække tabuer og gøre læseren klog på livet som ung muslimsk pige i Danmark. Med Sheherazade som fortæller får vi skildret det skisma, der opstår i mødet mellem to kulturer. Sheherazade er fanget imellem to forskellige værdisæt og føler konstant en ambivalens i forhold til hvor, hendes loyalitet skal ligge. Skal hun følge sit hjerte eller skal hun forblive tro imod sine forældre, sin baggrund og sin opdragelse?!
Kristina Aamand giver ét bud på, hvordan det kan udspille sig, når man fanges mellem to kulturer. Bogen har en fortrøstningsfuld slutning, der måske kan stilles spørgsmålstegn til af dem, der oplever kløften mellem de to kulturer anderledes. Slutningen fremstår ikke helt så overbevisende som resten af bogen, der fungerer troværdigt og vedkommende.
For enden af din pegefinger lykkes fornemt udi at fange læserens opmærksomhed, vække tanker om etnicitet og skellet mellem velstillede og mindrebemidlede familier. Forfatteren er i øjenhøjde med sin unge læser og kender teenageruniverset. Det er kort sagt socialrealisme, når det er allerbedst! At romanen tilmed er præsenteret så smart og lækkert i sit layout, gør det kun ekstra godt. Stor ros til Carlsen og tillykke til Kristina Aamand.