Se til venstre, der’ en svensker

Ej, måske kan du ikke få øje på en bestemt svensker. Men Sverige ligger i hvert fald til venstre for dig, hvis du står et sted i Finland. Eller et andet land, der ligger til højre for Sverige.

Alt det kan du lære meget mere om, hvis der hænger et verdenskort på væggen i børneværelset. Og her taler jeg både til børn og voksne, som ofte også godt kan tåle en ekstra omgang geografi. De voksne, altså. Et verdenskort til de små er nemlig et godt bud, hvis du også godt ku’ tænke dig, at plakater til børn kan mere end bare at se flotte ud.

Læring i glas og ramme

Foruden et verdenskort fyld med skønne dyr, landegrænser og kontinenter fås en masse andre læringsplakater til hoveder, der er ivrige efter at lære.

Nu, hvor vi er ved at se på verden sådan helt ovenfra, hvad er det så, der specielt ved et land som Danmark i sammenligning med eksempelvis Ecuador? Udover leverpostej og H. C. Andersen og badevand i mennesketemperatur? Jo, det er vores årstider. Dem har vi fire af, selvom det godt kan føles lidt, som om de flyder sammen i ét stort regnvejr nogle gange. De fire årstider har hver i sær noget specielt. For eksempel skifter bladene farve om efteråret, man spiser is om sommeren, plukker blomster om foråret, mens man om vinteren bygger snemænd. Plakater med årstider er et oplæg til samtale om hyggelige oplevelser inde og ude i naturen.

Hvad findes der mere? Jo, der findes følelser. Så mange følelser findes der faktisk, at det kan være svært at tale om dem. Men hvad nu, hvis man kunne se følelserne på et billede? En tegning af et barn, som lige nu gennemgår den følelse, som man selv tit føler? Så føles det ikke så ensomt at føle. En plakat med følelser hjælper børn med at sætte ord på alt det, der foregår indeni. Og når man skal lære sig selv at kende og navigere i et virvar at følelser, er forudsætningen at have et sprog for det.

Skoleklar med alfabetet på væggen

Forestil dig at stå over for et sæt runer. Eller forsiden af et kinesisk dagblad. Uden at fornærme nogen af os tror jeg godt, at jeg kan sige, at det er længe siden, du og jeg så det dansk-norske alfabet for første gang. Dengang føltes det nok ligesom eksemplet med runerne. Medmindre du er i rigtig tæt kontakt med din indre viking, forstår du ikke noget som helst. Forestil dig så, at der ved siden af hver rune var en lille tegning, der gav dig ledetråde om den pågældende runes lyde og egenskaber. Det er første skridt på vejen til at kunne anvende denne rune og nyde livets fortræffeligheder gennem litteratur.

Pointen er, at en illustreret abc plakat på væggen gør det første møde med bogstaverne til en god oplevelse. Tegningerne af dyr til hvert bogstav gør processen mere flydende, og bogstaverne mere huskbare.

Og det gode ved det hele er, at man også kan tælle selvsamme dyr, hvis man lidt nemmere skal lære tallene fra 1 til 10. Så smart.

Skriv et svar