Børne-museumsklub
Giv dit barn chancen for at opleve entusiastiske museumsfolk med stor ekspertise og møde andre børn, der som de selv er fascineret af netop dét, museumsklubben har fokus på. For hvor er det sejt at bruge tid på det, der er allermest spændende sammen med andre, der synes som en selv!
En lang række museer landet over tilbyder børn og unge at blive medlem af en museumsklub. I museumsklubberne inviteres børnene til specielle aktiviteter og anderledes arrangementer, får lov at komme med bag museets facade og opleve alverdens forunderlige ting.
Tit vil der være udflugter og fokus på lege og levendegørelse m.m., som kan være med til at gøre det, som museet formidler, endnu mere spændende og vedkommende.
At være med i en museumsklub er en alle tiders mulighed for børnene for at opleve det, de interesserer sig for, formidlet af engageret fagfolk med masser af viden og i hyggeligt samvær med andre børn.
Hugin og Munin – børnemuseumsklubber i flere byer!
Hugin og Munin betyder ‘Tanke’ og ‘Minde’. Hugin og Munin-klubberne er museumsklubber for friske unger mellem 7 og 15 år alderen. Fokus er historie og arkæologi.
For omkring 10 år siden startede Nationalmuseet en børne- og juniorklub op. De døbte den Hugin & Munin efter Odins to årvågne ravne, der hver morgen fløj ud i verden for at se, hvad der foregik.
Det var en stor succes! Siden da har flere og flere museer taget konceptet til sig. Nogle har udviklet deres egen pendant, men fælles er, at museumsklubberne danner ramme om en række fantastiske og helt unikke oplevelser, som ungerne ellers ikke vil kunne få.
I dag kan man finde Hugin og Munin klubberne på Nationalmuseet, Nordjyllands Historiske Museum, på Silkeborg Museum (Hugin og Munin Børneklub Midtjylland), på Kroppedal Museum (Hugin & Munin Klubben på Vestegnen) og på Kulturhistorisk Museum Randers (Børne- og Juniorklub Hugin og Munin).
Ungerne kan glæde sig til at kommer vidt omkring – i både fortid og nutid i udstillingerne på museerne. Alle museer frister med besøg i museets værksteder og laboratorier, besøg på andre museer og oftest lov til at være med til arkæologiske udgravninger.
Tit spiller udflugter og ture en vigtig rolle i museumsklubberne. Men vigtigst er det hyggelige samvær, hvor børnene hører om gamle dage, får læst historier højt, spiller gamle spil og leger gamle lege, laver mad fra gamle dage eller laver håndværk og andre af de ting, folk i gammel tid måtte gøre i dagligdagen.
Det kan være, at børnene skal kærne smør, bage brød på gammeldags vis eller ligefrem slagte en høne til suppen! Eller måske skal de se, hvordan en konservator arbejder. Der er rigtig mange ting, man kan se og opleve bag kulisserne – og netop det at komme bag ved og se, hvad der sker på værksteder og den slags, er rigtig spændende, som vi jo alle ved.
Hugin & Munin Klubberne på de forskellige museer har hver deres særpræg og hvert deres program. Men der er medlemsfordele ved at være med i klubben og besøge et andet museum, der også har en klub. Alle medlemmer får et spændende medlemsblad. Prismæssigt holder klubberne sig også til det samme niveau, og medlemskab koster omkring 100-150 kr. for et år/en sæson. Nogle steder ligger arrangementerne i weekenden, og andre steder har man valgt at placere klubbens aktiviteter på en fast ugedag hver måned som eksempel. En del klubber tilbyder også et enkelt familie arrangement eller to i tilknytning til Hugin og Munin klubben.
Vild med historie og ‘gamle dage’
På Næstved Museum finder vi Museumsrødderne – Næstved Museums Børneklub, som har haft 6 års fødselsdag, så det må siges at være en succes!
Museumsrødderne består af historieinteresserede børn i alderen 7 til 14 år. De mødes en torsdag hver måned om eftermiddagen i et par timer i Helligåndshuset til gode historier og spændende aktiviteter.
Når ‘rødderne’ samles, ser de på udstillinger, prøver dragter, fortæller historier og laver spændende historiske aktiviteter. Typisk er det et historisk tema med tilknytning til Næstved og omegn, der bliver belyst. Ungerne leger og undersøger, og de voksne fortæller om alt fra ulvekranier og vikingesværd til barbiedukker og store renæssancekjoler. Historie er jo mange ting!
Lindorme-Klanen er Museet Falsters Minders museumsklub, der henvender sig til børn over 9 år. De historieinteresserede unger mødes 9 gange om året på museet i Nykøbing Falster og får serveret et spændende program!
Programmet byder på en god fortælling, lidt eftermiddagsmad, som er inspireret af det, der blev spist i gamle dage, og så er det ellers tid til utraditionelle aktiviteter og lege. Måske et spil terre og et eventyr – hvem ved?!
I klanen kan man fx prøve at lave sin egen kalender, lege ringridning og komme ud i skove og opleve dysser m.m. Indimellem er det højtiderne og de forskellige traditioner og skikke, der er knyttet til vores helligdage og mærkedage, som børnene stifter bekendtskab med på forskellige måder.
Medlemmerne af Lindorme-Klanen kommer helt tæt på de gamle genstande i udstillingerne.
En gang om året tager klanen enten på en udflugt eller en hyttetur.
Lindorme-Klanen har deres egen flotte hjemmeside, som ungerne vil elske.
Tidsmaskinen er et tilbud til børnefamilier på Odense bys museer. Familierne kan ganske gratis tilmelde sig et nyhedsbrev og blive informeret, når der er nye arrangementer og aktiviteter henvendt særligt til børn og børnefamilier. Børn kan gratis få et flot rødbederødt museumspas til klistermærker fra hvert museumsbesøg!
Museumsklubber for kunstinteresserede unger!
ARoS JUNIOR er et gratis tilbud om medlemskab i en klub på Aarhus store museum ARoS med kunstudstillinger, der kan fryde og fornøje de fleste børn og teenagere.
Alle under 16 år med interesse i at komme tættere på de aktiviteter og muligheder, der er på ARoS, opfordres til at melde sig ind i ARoS Junior Klub.
Medlemmer inviteres til arrangementer og møder andre medlemmer af ARo