Mine eftermiddage hos hr. Astrakan

Forfatteren Jens Christian Grøndahl er klar med sin anden børnebog, hvor han endnu engang helliger sig formidlingen af en del af vores fælles arv.
Hvor det sidste gang var historien om 2. Verdenskrig, er det denne gang vores kulturhistoriske ophav, forfatteren dykker ned i. Det er nemlig sagnet om Odysseus, der er omdrejningspunktet for denne historie.

I rammefortællingen møder vi drengen Ole, hvis far er kaptajn og som skal afsted på sejllads. Han er bortrejst i flere uger ad gangen, når han er på job. For Ole er det trist, at far er hjemmefra, men en dag møder han den rare Hr. Astrakan, der har en antikvitetsbutik. Ole besøger Hr. Astrakan i hans butik. Her genfortæller Hr. Astrakan det græske sagn om Odysseus og hans farefulde hjemrejse til Ithaka efter krigen mod trojanerne. Det bliver en dramatisk og spændende historie, hvor Ole blandt andet hører om kyklopen, der fanger Odysseus og hans mænd.
Hr. Astrakan fortæller selvfølgelig også om Odysseus hjemkomst, hvor han klæder sig ud som en fattig, gammel tigger. Hans hustru Penelope genkender ham heldigvis, da hun afvikler en konkurrence for bejlere.

Og apropos bejlere. Som vanligt leger Jens Christian Grøndahl med ordene og viser, hvordan børn indimellem opfatter ord. Ole misforstår til dels ordet bejler og tror, at hans egen mor måske udskifter faren, mens denne er af sted på havet for at passe sit job som kaptajn.

”Mine eftermiddage hos hr. Astrakan” er først og fremmest en genfortælling af Homers klassiker om Odysseus i børnehøjde. Men det er også en charmerende, varm og sød fortælling om, at holde af sine forældre og være tætknyttede. Savnet over farens bortrejse bliver fint skildret. Gennem mødet med den græske sagnhelt Odysseus får Ole indirekte hjælp til at håndtere situationen.

Der er noget hyggeligt og lidt gammeldags over bogens stil. Alt er velovervejet, poleret og en kende forudsigeligt.

Bogens billedside, der er tegnet af Martin Bigum, fortjener at blive fremhævet for deres mere eventyrlige og dramatiske træk. Det passer i sig selv bedre til Homers Odyssen, der om noget kalder på de store følelser.
At Jens Christian Grøndahl hermed giver familiens yngste en forsmag på, hvad der gemmer sig i Odysseus univers er prisværdigt. Mon dog ikke mange familier senere hen vil få lyst til at følge læsningen af bogen op med Bent Hallers gendigtning af Odysseen. Det kan varmt anbefales.

Køb Mine eftermiddage hos hr. Astrakan online

Skriv et svar