I kamp for kalifatet

Hvad sker der, når en muslimsk ung mand fra Danmark vælger at vende ryggen til sit liv herhjemme og drage i hellig krig for sin tro?
Det spørgsmål er for alvor blevet stillet efter historierne om unge mænd med dansk-muslimsk baggrund efter sigende skulle være rejst til Syrien for at gå i såkaldt hellig krig – og nogle har mistet livet. Attentatet i København har også skærpet vores interesse for de utilpassede unge med muslimske rødder.

”I kamp for kalifatet” handler om en 16 årig ung dansk-muslimsk dreng. Han er med i en slags bande, der sælger stoffer og boller danske piger. Vreden og frustrationen er allestedsnærværende.
Derhjemme får han ingen egentlig opmærksomhed. Moren har travlt med at passe de små tvillinger. Lillebror er helt ok. Storesøsteren er irriterende med al sin viden og kunnen – og så vækker hun hans vrede, fordi hun tilpasser sig det danske og lægger afstand til det muslimske.

Faren er ikke særlig tilstedeværende, men en dag tager han med sin far i moskeen, hvor han møder Abdulrahman. Hos ham får han opmærksomhed, anerkendelse og accept. Abdulrahman inspirerer ham til at dyrke sin tro, og viser ham hvad der sker i Syrien. Her finder han en mening med tingene.
Snart drager han af sted som Syrienskriger. I Syrien venter der en hård træning og siden følger brutale ildkampe, steninger, sult, fanger og martyri.

Forfatter Kåre Bluitgen har i flere forskellige sammenhænge arbejdet med at skildre den muslimske tro. I ”I kamp for kalifatet” giver han sit bud på hvordan en dansk-muslimsk dreng bliver radikaliseret. Det er en barsk og brutal fortælling med megen vrede. Indimellem er der nogle huller og ting, der ikke bliver belyst tilstrækkeligt – eller sandsynliggjort nok. Men bogen er så afgjort et godt og vigtigt bidrag til debatten om Syrienskrigere. Den fortæller både om den islamiske familiekultur, og kløften mellem det at være dansker og muslim.
For unge læsere vil bogen uden tvivl bidrage med megen ny viden om radikalisering af unge og om krigen i Syrien.

”I kamp for kalifatet” er en meget aktuel og vedkommende bog, der ikke alene sætter spot på radikalisering af unge. Den fortæller også, at vi skal gøre os umage i forhold til integration i det hele taget. Bogens slutning halter i mine øjne, men det er en smagssag. Der er ingen tvivl om, at Kåre Bluitgen har skrevet en interessant og læseværdig bog.

Køb I kamp for kalifatet online

Skriv et svar