Hadet

Anden Verdenskrig er en meget velanskreven del af børne- og ungdomslitteraturen. Emnet kan belyses ud fra mange og vidt forskellige vinkler. Med krigens alvor in mente er der da også god grund til forsat at formidle denne del af historien.

Thorstein Thomsen søger med ”Hadet” at bruge dagbogs- og digtformen i en enkel, men uhyre virkningsfuld sammensmeltning.
Bogens hovedperson og fortæller er den unge Sara. Hun beretter uforfærdet, åbent og også vemodigt om sine barske oplevelser under krigen. Det gør hun i små vers, der sammenfatter hendes oplevelser på udvalgte dage i løbet af krigens sidste år.

Saras fortælling virker ærlig. Stemningen er indimellem en kende melankolsk som Tove Ditlevsen i ”Min barndomsgade”. Alligevel er det tydeligt, at krigens gru tænder en flamme af vrede og had i hendes sind. Sara opildnes til selv at kæmpe imod tyskerne og handle mod den uret, hun er vidne til.
Præcis som de kendte sabotageromaner ”Drengene fra Skt. Petri” og ”De nøgne træer” indeholder ”Hadet” fortællingen om unge mennesker, der rejser sig op imod besættelsesmagten. Her er hændelserne dog kun præsenteret med antydningens kunst af forfatteren. Resultatet er virkningsfuldt og stærkt!

Thorstein Thomsens store styrke er sansen for detaljen og hudløsheden. Intet er sort eller hvidt i denne dagbogsfortælling, der på allerfineste vis afdækker den menneskelige psyke. Læseren bliver nænsomt men sikket præsenteret for en ung kvinde, der på den ene side er stærk, men dog også yderst skrøbelig.

”Hadet” nuancerer livet under Anden Verdenskrig og gør krigen mere vedkommende. Hverdagsskildringerne fra krigstiden går hånd i hånd med de barske beretninger om beslutninger, der snart kan vise sig at blive fatale.

Dagbogsfortællingen er skrevet i et enkelt og kortfattet sprog, men rummer en enorm mængde facetter. Det er en rørende og stærk fortælling om en tid, hvor de almindelige spilleregler var sat ud af magt.
Thorstein Thomsens bog fortjener stor applaus, ligesom de udtryksfulde illustrationer af Mikkel Sommer også må fremhæves!

Køb Hadet online

Skriv et svar